Doelgroep

Doelgroep/ Financiering

Doelgroepen
De mensen die wij kunnen begeleiden op onze zorgboerderij en kunnen voorzien van de juiste passende zorg vallen in één van onderstaande doelgroepen ( leeftijd vanaf 15 jaar ) :

Autistisch spectrum: {ASS}
   - Asperger
   - PDD-Nos   - McDD
   - Overige…
Psychiatrische en Psychische achtergrond
   - Borderline
   - Gedragstoornis
   - Overige…
Verstandelijke beperking
- ADHD
- PTSS      {behandeling EMDR aanwezig zie info}
- Burn out   
- Jongeren uit het speciaal onderwijs. ( LWT niveau )
 - Overige…  
Eigenlijk iedereen die (tijdelijk) moeite heeft met het functioneren en/of werken in de maatschappij.

Psychosociale Stress
- Pesten
- onbegrepen worden door omgeving ( buren, familie etc. )
- werk
- etc,

Ouderen :
Ook ouderen kunnen bij ons terecht voor dagbesteding. Er zijn leuke dingen te doen zoals de dieren voeren, de tuinen en nog meer bezigheden.
Lukt dat allemaal niet meer, dan is het ook leuk om gewoon lekker op een stoel / bankje toe te kijken. Leuke dagbesteding en tijdvulling onder het genot van een kopje koffie of thee.

Aanmelding
Om in aanmerking te komen voor een indicatie (beschikking) verwijzen u graag naar het Sociaal Wijkteam, CJG (Centrum Jeugd en Gezin) of huisarts in uw gemeente of het CIZ in het geval van de WLZ. Zij brengen samen met u de zorgvraag in beeld middels een ondersteuningsplan. De doelen die hierin staan vermeld vormen het uitgangspunt voor onze begeleiding. Om de begeleiding te kunnen starten, plannen we eerst een kennismakingsgesprek en hierna een intake.

Uitsluitingscriteria:
Om de best mogelijke zorg te verlenen, proberen wij een wenselijke samenstelling van onze groep(en) te creëren die voor de cliënt passend is en waar wij onze professie kunnen uitoefenen. Dat wil zeggen dat wij bepaalde cliënten niet kunnen plaatsen binnen onze zorgboerderij. Cliënten die meer zorg nodig hebben dan wij kunnen bieden, raden we aan bij een andere hulpverleningsinstantie aan te kloppen. Deze instanties zijn voor dit soort zorg beter ingericht.

Cliënten die wij niet de begeleiding kunnen bieden die zij behoeven en niet geplaatst kunnen worden zijn:
- We nemen niemand aan die gewelddadig zijn naar anderen en / of              dieren.
- Helaas kunnen wij geen doven/blinde mensen opvangen
- Cliënten die ernstig psychotisch zijn
- Het gebruik van verdovende middelen{ bijv. Cannabis, etc en hard drugs } is bij ons verboden en/of drankgebruik. Mocht dit worden vastgesteld tijdens aanwezigheid op de  zorgboerderij, dan wordt  degene met onmiddelijke ingang verwijderd. 

Schooluitval (leeftijd vanaf 15 jaar )

Soms lopen kinderen met ASS-problematiek vast op school. Meestal niet zozeer vanwege hun cognitieve kwaliteiten, maar vaker juist doordat ze de dynamiek en prikkels in de klas niet aankunnen. Of omdat de randvoorwaarden om onderwijs te kunnen volgen niet aansluiten bij wat de kinderen nodig hebben.

Op dat moment kan een schooluitvaltraject bij zorgboerderij minous een tussenstap zijn naar beter Passend Onderwijs. Wij stemmen het traject zoveel mogelijk af op het kind en is altijd een mix van onderwijs(ondersteuning), begeleiding individueel gericht op het leren ontspannen en vergroten van weerbaarheid en groepsmomenten om dit in de praktijk te oefenen. Zorgboerderij minous biedt schooluitvaltrajecten voor zowel regulier als speciaal basis- en voortgezet onderwijs. Samenwerking met school is hierbij van groot belang.

Zorg financiering

Zorgboerderij Minous werkt met onderstaande mogelijkheden:

Jeugdwet  ( SKJ )

Uitgangspunt in de Jeugdwet is om goede zorg voor het kind te garanderen, door de zorg minder versnipperd aan te bieden, met minder zorgverleners per kind en per gezin. In de ogen van de overheid kan dat het beste vanuit een loket dichtbij het gezin.

In de Jeugdwet is het wettelijk recht op zorg vervangen door zorgplicht. Dit betekent dat iemand niet automatisch zorg hoeft te krijgen. Er wordt allereerst uitgegaan van de eigen kracht van het kind, c.q. de jongeren tot 18 jaar, en zijn ouders. De gemeente is alleen verplicht een voorziening te treffen als het kind en zijn ouders er op eigen kracht niet uitkomen. De gemeente beslist of en welke voorziening uw kind nodig heeft. Dit kan een individuele voorziening zijn. Alleen met een individuele voorziening kunt u een pgb aanvragen.

Wmo

Het maatschappelijk doel van de Wmo is ‘meedoen’. De wet moet ervoor zorgen dat volwassenen met een beperking zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en kunnen meedoen in de samenleving. In 2015 is de Wmo aangepast en uitgangspunt is, dat als u niet voldoet aan de voorwaarden voor de Wet langdurige zorg (Wlz), uw zorg valt onder de Wmo. In de Wmo is het wettelijk recht op zorg vervangen door zorgplicht. Dit betekent dat iemand niet automatisch zorg hoeft te krijgen. Er wordt allereerst uitgegaan van uw eigen kracht. De gemeente is alleen verplicht een voorziening te treffen als u er op eigen kracht niet uitkomt. De gemeente beslist of en welke voorziening u nodig hebt. Dit kan een maatwerkvoorziening zijn.

Wlz

De Wet langdurige zorg is per 1 januari 2015 ingevoerd en vervangt de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz).
U kunt zorg krijgen vanuit deze wet wanneer u uw leven lang 7×24 uur toezicht nodig  hebt of zorg in de nabijheid      
U hebt een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of geriatrische beperking
Het CIZ doet de indicatie, het zorgkantoor regelt de toekenning

PGB

Met het Persoons Gebonden Budget huurt u zelf zorgverleners in en maakt u afspraken over de zorg die zij u geven, op uw tijd, op uw plaats, op uw manier. De pgb-houder kan professionele zorgverleners inschakelen voor zijn zorg. In dat geval kunt u uit het pgb betalen. U moet dan wel de zorg inkopen waarvoor het pgb bedoeld is. De pgb-houder sluit hiervoor een contract met de zorgverlener af. Gaat het om Wmo- of jeugdzorg, dan kan de gemeente specifieke regels hanteren. Of je nu thuis woont of in een kleinschalige woonvorm, er zijn bijna altijd mogelijkheden om bij ons in de zorg te komen.

Het tarief wat je moet betalen is afhankelijk of de facturering gaat via PGB. Mocht de betaling gaan via PGB dan gaat dit via een vast maandbedrag, afgesproken in een zorgovereenkomst. . Bij elke vorm dan ook moet er een eigen bijdrage betaald worden aan het CAK. De eigen bijdrage is bij PGB lager dan bij bijvoorbeeld ZIN.   Voor overige diensten, zoals bijvoorbeeld vervoer, kunnen er aanvullende tarieven in rekening worden gebracht.  Er kan 48 uur van te voren worden afgemeld zonder kosten. Wordt dit later gedaan dan wordt dit wel gefactureerd.



In alle gevallen ( PGB, WLZ, Jeugdzorg ) worden er dagdelen berekend. De dag bestaat uit 2 dagdelen ( ochtend - middag ). Het maakt dus niet uit hoeveel uur men er is op een dagdeel Wordt er individuele begeleiding gegeven, dan gaat dit per uur.

Andere opties

Op zorgboerderij Minous kun je terecht voor  advies bij het zogenoemde “keukentafel gesprek”!

De volgende opties zijn ook mogelijk :

Particuliere financiering:
We merken dat deze vorm van financiering steeds meer toeneemt in een tijd waarin vergoedingen vanuit verzekeraars en zorgkantoren onder druk staan. Men betaald gewoon zelf de kosten van de door ons geleverde zorg.

Stage lopen met een pgb:
Ook deze constructie is mogelijk op Zorgboerderij Minous. Leerlingen met een eigen PGB kunnen wij ondersteunen via school. Voor deze mogelijkheid kunt u het beste contact opnemen.

Zorgboerderij Minous is erkend praktijkopleider ( SBB ) voor het VSO. Jongeren kunnen via onze zorgboerderij een praktijkverklaring krijgen en zo een plek zoeken die bij hun past op de arbeidsmarkt. 
Share by: